KULTAINEN SÄÄNTÖ-palkinto UNESCO-professori TAPIO VARIKSELLE

UNESCO-professori Tapio Varis on ansiokkaasti edistänyt dialogia ja uushumanistisia arvoja. Varis on kansainvälisesti kiitelty mediakulttuurin ja viestintäkasvatuksen asiantuntija. Varis palkittiin vuoden 2013 YK:n Maailman uskontojenvälisellä harmoniaviikolla.syyria 2013 095

– Medialukutaidon tärkein arvo on luoda rauhanomainen yhteys eri kulttuurien ja ihmisten välille. Ilman vuoropuhelua ei tule rauhaa eikä kukaan ole oikeassa.  Eikä rauhaa ole ilman kansalaisvapauksia ja oikeudenmukaisuutta, sanoo professori Varis.

Ihminen on nostettava mediassa keskiöön ja luovuttava itsetarkoituksellisesta hallitusten, yritysten ja eri intressien perässä juoksemisesta, tiivistää Varis. 

Professori Varis on muun muassa toiminut Tampereen Rauhan – ja konfliktintutkimuskeskuksen johtajana, Costa Ricassa sijaitsevan YK:n rauhanyliopiston rehtorina sekä Ihmisoikeusliiton ensimmäisenä puheenjohtajana. Hän on viime vuosina toiminut ja julkaissut muualla kuin Suomessa. Palkintotilaisuuteen Varis tuli Brasiliasta ja on menossa keväällä New Yorkiin.

syyria 2013 104Kultainen sääntö – palkinnon ovat aikaisemmin saaneet emeritus professori Reijo E. Heinonen 2009, presidentti Tarja Halonen 2010, pakistanilainen työpari: dominikaanipappi James Channan ja pääimaami Maulana Abd-ul Khabir Azad 2011.

Kultainen sääntö, josta palkinto on saanut nimensä, kutsuu ihmisiä kohtelemaan toinen toisiaan niin kuin he toivoisivat itseään kohdeltavan. ”Kultainen sääntö on dialogin perusta, ja kuitenkin ihminen ohjautuu Kultaisen Säännön todelliseksi kulkijaksi vasta dialogiprosessin myötä”, toteaa Suomen uskontodialogi- verkoston vetäjä Heidi Rautionmaa.

Palkinnon ojentaa Suomen uskontodialogi-verkosto, johon kuuluvat URI:n Helsingin Uskontojen Foorumi, Religions for Peace Suomen naisverkosto, Kaupunki yhteisönä ry. sekä kansainvälinen toimija Uskot ilman rajoja ry./ Faiths Without Borders. Verkkolehti Baabeli liittyi tänä vuonna palkinnon antajien joukkoon. helmi 057

Baabelin päätoimittajan  Anne Hyvösen mukaan Variksen uraauurtava työ ja valtavat verkostot  antavat  hienosti tukea uudenlaisen kansainvälisen journalismin luomisessa. –Omassa verkkolehdessäni olen menossa kohti dialogia. Suunnittelemme pienin askelin materiaalin vaihtoa esimerkiksi. Afganistanissa ja Somalimaassa toimivien toimitusten ja toimittajien kanssa.

Palkinto on aikaisemmin myönnetty YK:n kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9. Tällä kertaa palkinto ojennettiin YK:n Maailman uskontojenvälisen harmonian viikolla verkkolehti Baabelin, Uskot ilman rajoja ry:n ja Myllypuron mediakirjaston järjestämässä Syyria-illassa.

Suomen uskontodialogi – verkosto on kumppanuudessa Maailman Uskontojen Parlamentin kanssa, joka on nimennyt Helsingin yhdeksi Parlamentin Rauhan kaupungiksi. Verkostossa on ihmisiä, jotka ovat järjestäytyneinä toimineet ruohonjuuritason uskontodialogin eteen vuodesta 2000 alkaen.  

Verkosto järjestää YK:n rauhanpäivänä 21.9.2013 Globaalin etiikan 20-vuotisjuhlaseminaarin, jossa on paikalla Kultainen Sääntö- palkinnon saajia.

helmi 042

Mainokset

Tietoja kultainensaanto

Interfaith trainer
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.